Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Entrevistes

Pere Martínez: “El cap pensa en alliberar-se i explicar bé la història que porta a dins el cante”

El jove ''cantaor'' actua dijous a l'Ateneu Bar
26/11/2014

Acompanyat a la guitarra per Roger Sabartés, Pere Martínez actuarà aquest dijous 27 de novembre a l'Ateneu Bar de Banyoles, a les 21 h, entrada gratuïta. Hem entrevistat en Pere Martínez per conèixer millor la seva trajectòria.

 

Com és que et vas decidir a interpretar flamenc?

Doncs de ben petit sentíem música molt variada a casa, música negra, rumba i grups de flamenc-fusió del moment... Tenia la música a casa cada dia, i sempre estava cantant una cosa o una altra. De més gran, amb els amics, vam fer un grup. I vam començar a escoltar discos de Camarón, Morente i d'altres. Notava que aquesta música expressa tant i de tantes maneres diferents, que ja només vaig voler aprendre-la i gaudir-la cantant. I seguim.

 

Què sents quan estàs immers en un recital? Què et passa pel cap?

Segons el que estigui cantant. Dins el flamenc es viuen emocions molt diferents, i alhora es necessita estar concentrat perquè la veu flueixi bé. El cap pensa en alliberar-se i explicar bé la història que porta a dins el cante. Sempre intentes pensar poc i gaudir molt quan fas una cosa tan vocacional.

 

Com és l'experiència de combinar poesia i flamenc? Què t'ha portat a fer-ho?

Va sorgir a proposta d'Enric Palomar, compositor, que em va oferir l'oportunitat de donar veu a poemes de Juan Gelman primer, i de Salvador Espriu més tard. Vam parlar molts cops d'aquests homenatges, i en escoltar la música per primer cop ja vaig notar que seria una cosa a la qual no estava acostumat.

 

Quina importància creus que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Importància, en tenen, perquè poden ajudar a fer un salt de reconeixement públic i entre el món de la música; sempre i quan no es faci amb voluntat competitiva sinó per mostrar un aprenentatge i un respecte a la música. Però no crec que formi part d'un aprenentatge com a tal, sinó d'una avaluació dins uns criteris concrets, feta per un jurat qualificat, en un moment donat de la teva carrera. No és decisiu, ni per bé ni per malament.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què en penses de la seva activitat?

Fan una gran tasca per als joves músics. Nosaltres al juliol vam anar a Croàcia amb motiu de l'Assemblea General Anual de Jeunesses Musicales International, on vam participar com a representants de JM Catalunya, i vam gaudir molt de compartir tanta música tradicional d'arreu. Organitzacions d'aquest tipus son necessàries, agiten el panorama per oferir música, amb una programació molt rica.

 

Parla'ns del programa que has escollit per al concert a Banyoles.

El programa ha estat seleccionat d'entre un recull de cantes flamencos. Farem un recital de flamenc clàssic. Guitarra i veu. Podrem escoltar malagueña amb cantes abandolaos, tangos flamencos, soleares, guajira (cante de ida y vuelta), cantiñas de Cádiz, tona i seguiriya...

 

Quins són els teus propers reptes professionals? Doncs no sé si en puc parlar gaire... Són projectes que s'estrenaran d'aquí a uns quants mesos. Però l'any 2015 ens agradaria ser presents de nou a festivals com Ciutat Flamenco o el Voll-Damm Jazz Festival. Veurem si hi ha sort.

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del teu): Guitarra

Un director: Alomar

Un solista: Paco de Lucía

Un grup de cambra: Aupa Quartet

Un compositor: Vicente Amigo

Una obra musical: Omega, d'Enrique Morente & Lagartija Nick

Un llibre: Bodas de sangre, de Federico García Lorca

Una ciutat: Granada

Un lema o refrany: "Siembra, luego recoge"

Un somni: Treballar per la música

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya