Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Entrevistes

Barcelona Reed Quintet: ''Bach és dels pocs compositors que, quan t'atrapen, és difícil desenganxar-te’n''

El grup reinterpreta les cèlebres ''Variacions Goldberg''
16/02/2015

Aquest proper divendres el públic de l'Auditori de l'Ateneu tindrà ocasió d'escoltar les cèlebres Variacions Goldberg de Bach en una versió insòlita per a quintet de vent. Serà gràcies al concert del Barcelona Reed Quintet, un conjunt de cambra singular que respon a una entrevista just abans de començar la seva gira a través de Joventuts Musicals de Catalunya, gira que els porta a Banyoles.

 

Com és que vau decidir formar un quintet de vent?

La idea ve de la saxofonista, Juani Palop, que va estudiar a Holanda, on es va gestar el primer quintet de canyes ara fa 25 anys. Com que no hi havia cap altra formació a Espanya, va reunir Pilar Bosque i Manuel Martínez, amb qui va coincidir treballant a la Banda Municipal de Barcelona, per crear el cor del Barcelona Reed Quintet. A ells, i després de passar diversos períodes, s'uneixen Víctor de la Rosa i Daniel Ortuño, per acabar de completar la formació.

 

Com veieu la situació de la música clàssica al nostre país? 

Depèn per quina banda la mirem... Nosaltres som optimistes i creiem que hi ha un públic potencial molt ampli que estima i valora la música clàssica. S'ha de treballar molt per tal que els més joves s’hi aficionin, però als nostres concerts sol venir gent de totes les edats, i quasi sempre agraden a tothom. Això pel que fa al públic, si ens demaneu respecte a les institucions, crec que els governs han de donar encara més suport a la cultura, ja que és el valor més apreciat que tenim!

 

Què preferiu: el treball com a solista, la música de cambra o la simfònica?

Com a grup de cambra, és evident que ens interessa aquest vessant. No vol dir que s'hagin de descartar els altres, que poden ser complementaris, però amb el treball de cambra crees una relació molt especial amb els teus companys. T'obliga a estar en constant diàleg i trobar l'equilibri entre les idees de tots els companys. El grup de cambra és de les formes de treball més democràtiques que existeixen: no s’ha de retre comptes a un superior ni tampoc s’ha de manar altra gent, simplement s'ha de treballar plegats per trobar les millors solucions en benefici de tots.

 

Quina importància creieu que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

És evident que els concursos tenen molt de pes avui dia i són una molt bona plataforma de desenvolupament, en el millor dels casos. Però el fet que fins i tot a la televisió es trobin exemples de tot tipus dóna la imatge que aquesta sigui l'única forma de forjar-se un camí. Nosaltres creiem que la competició no té res a veure amb el desenvolupament d'una carrera artística, amb buscar una idea i una forma de pensar la música única. Per a nosaltres el jurat més exigent és el públic.

 

Coneixeu el moviment de Joventuts Musicals? Què en penseu de la seva activitat?

Sí que el coneixem. Alguns dels membres del quintet han guanyat alguns dels concursos i, fins i tot, han participat prèviament als concerts de la Xarxa de Músiques. Creiem que la tasca que es desenvolupa és importantíssima, ja que ens brinda l'oportunitat única de tocar diverses vegades un repertori i ens permet experimentar i aprofundir en la música en contacte directe amb el públic. A més a més, la gent necessita veure concerts i els intèrprets tocar, per tant, aquest tipus de plataformes són imprescindibles avui dia.

 

Parleu-nos dels dos programes de Bach que presenteu als concerts de la Xarxa. Per què els heu escollit?

Bach és dels pocs compositors que, quan t'atrapen, és difícil desenganxar-te’n. A nosaltres ens ha passat. Tant les Variacions Goldberg com l'Art de la Fuga són dues obres mestres que han suposat un gran repte per al grup, però que ens han enriquit moltíssim. Respecte a la nostra versió, que és un arranjament que va fer Raaf Hekema, membre del quintet de canyes Calefax, s'explota el ric llenguatge contrapuntístic amb els instruments de canya. Cadascú té un timbre molt especial i això provoca que cada línia contrapuntística sigui molt clara. Tot això unificat pel color de les canyes fa que la música cobri un sentit i caràcter únics.

 

A banda de la vostra participació a la Xarxa, quins són els vostres propers reptes professionals?

Doncs tenim dos concerts a la Fundació Juan March a Madrid. Seran molt importants, ja que és la nostra primera actuació a Madrid. Esperem que, si tenim una bona acceptació, pugui servir per gaudir de més presència escènica també allà.

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del vostre): La veu

Un director: Karlos Kleiber

Un solista: Grigory  Sokolov
Un grup de cambra:
Hagen Quartet
Una obra musical:
La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky
Un llibre:
Rayuela de Cortázar
Una ciutat:
Barcelona!
Un lema o refrany
: "No et preocupis pels errors: preocupa’t per les oportunitats que perds quan ni tan sols ho intentes." (Jack Canfield)
Un somni:
Un circuit digne, des de les institucions, de música de cambra a Catalunya i a Espanya.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya