Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Entrevistes

Xavi Torres Trio: 'Entenem la música com una manera de descobrir-nos a nosaltres mateixos'

A l'Auditori de l'Ateneu el 24 de setembre
13/09/2016

Xavi Torres Trio, guardonat en diversos concursos de prestigi, és un dels grups de jazz de referència al nostre país, condició que ha refermat amb el seu primer disc, l’esplèndid Skyline. Un àlbum que presentaran a Banyoles el proper dissabte 24 de setembre a les 21 h a l'Auditori de l'Ateneu.
 

Presenteu el vostre primer disc, “Skyline”, què hi podrem escoltar?

Primer cal dir que vam gravar aquest disc gràcies a la discogràfica Seed Music Records i a en Joan Díaz, que ens el va produir. Està format per composicions originals (més un estàndard) fresques i amb una barreja d'alegria i melancolia, i que crec que estan tocades d'una manera honesta i sense gaire pretensions. Cada cançó té la seva petita història per explicar i, alhora, m'agrada que hi hagi una certa connexió estètica entre elles.

 

I la gent que assisteixi al vostre concert a la Xarxa de Músiques, què s’hi trobarà?

Espero que hi passin una bona estona! Trobaran un grup amb molta energia i una música fresca que, tot i ser original, mostra un gran ventall d'influències. Ens agrada combinar cançons amb una estructura clara, amb d'altres que ens deixen espai per provar coses noves d'una manera més arriscada, cosa que fa que cada concert sigui diferent i especial. La gent sempre en surt contenta, tant aquí a Catalunya com a Holanda.

 

De quina manera es va formar el trio?

Ens coneixíem tots tres i tocàvem els uns amb els altres en diferents projectes, però mai tots tres junts. Quan vaig voler muntar un trio estable vaig pensar que amb en Joan i en Vic funcionaria molt bé, i ho segueixo pensant! Són molt bons músics, sempre han estat disposats, han aportat energia i saviesa. També entenen la música com una manera de descobrir-se a un mateix i a partir d'aquí poder ser més honestos amb el que ens envolta. Ara, en Joan i jo estem vivint a Amsterdam i en Vic segueix a Barcelona però, tot i la distància, trobem la manera de seguir tocant i evolucionant plegats.

 

Com veieu la situació del jazz al nostre país?

Veig una quantitat i qualitat de música i músics que sovint em fan pensar que hauria de tornar ara mateix per aprendre amb ells! Aquest gran nivell musical i artístic no troba els espais que es mereix per poder mostrar-se, així com el suport i les facilitats des de les institucions, els mitjans de comunicació, etc. Certament, això també passa a altres llocs com als Països Baixos. Aquí, però, el suport institucional i el respecte del públic general a la música i l'art és una altra història.

 

Heu rebut diversos guardons, com el Grup de l’Any 2015 per l’AMJM, el Keep An Eye International Jazz Award 2015 i el prestigiós Sena Dutch Jazz Competition 2016. Quina importància creieu que tenen els concursos en la carrera de joves músics?

El premi de l’AMJM té la particularitat que no és un concurs, sinó una votació entre els músics que componen l'associació, cosa que li dóna un caire especial i molt bonic. Aquests altres concursos holandesos m'han ajudat, sense cap dubte, a obrir algunes portes més ràpidament del que pensava, com per exemple tocar al North Sea Jazz Festival o al Bimhuis com a líder. Penso que s'han d'entendre així, com una ajuda a curt termini; a més, la sort juga un paper important en el resultat. Sigui com sigui, bona música, se'n fa amb o sense competicions, potser sovint millor sense.

 

Coneixeu el moviment de Joventuts Musicals? Què en penseu de la seva activitat?

Sí! No havia participat gaire fins ara, ja que al sud de Catalunya, d'on jo sóc, crec que encara no té tanta força. Penso que és un moviment fantàstic, que ajuda joves músics a mostrar el seu talent en espais on seria molt i molt difícil que hi arribés. Especialment en aquests temps en què s'ha d’incentivar la música de qualitat en directe. Estic molt agraït de ser-ne part aquesta temporada i espero poder aportar tot el que pugui per tal que segueixi creixent i fent-nos créixer a tots, músics i oients.

 

Esteu ja pensant en un proper disc o en projectes futurs? Ens en podeu parlar?

Sí. Gravarem un nou disc amb el mateix trio aquest novembre. Està pensat com el reflex de l'evolució per la qual hem passat, que ens ha fet madurar musicalment i personalment. El trio està enfocat cada cop més com un grup on tothom hi aporta i hi intervé, gràcies en gran part a l'amistat que ens tenim. També gravaré aviat el meu primer disc a piano sol: és un projecte que tinc al cap des de fa temps i finalment el duré a terme; espero poder presentar-lo també en algunes sales de Catalunya.

 

QÜESTIONARI BREU

Un instrument (a banda del vostre): Bateria

Un compositor: Johannes Brahms

Un solista: Brad Mehldau

Un grup: Segon quintet de Miles Davis

Una cançó: Vier letzte Lieder, Richard Strauss

Un llibre: Long Walk to Freedom, Nelson Mandela

Una ciutat: Tarragona

Un lema o refrany: “Boca abierta entran moscas... así que toca!”

Un somni: Viure'n algun

 

 

 

 

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya