Subscriu-te a la
 
ACTIVITATS > Concerts d'aigua
Venda d'entrades

Gratuït

BERNAT CATALÀ

MÚSICA CLÀSSICA

Data16/02/2020

Hora12:00h

Lloc Sala d'actes del Club Natació Banyoles

Concert emmarcat en el cicle "Concerts d'Aigua" que organitzen conjuntament JM Banyoles i el CNB.


Bernat Català Rams, piano

 

El pianista Bernat Català presenta un programa en el qual es reuneixen tres obres amb estètiques i llenguatges molt diferents però tanmateix, responent totes elles a l'esperit de l'expressió romàntica. La Sonata Op. 110 de Beethoven va ser la penúltima sonata composta per l'autor, essent doncs una obra de maduresa profunda. En canvi, la Sonata del compositor vienès Alban Berg va ser la seva primera publicació, el 1910. Aquesta peça d'estil expressionista anticipa la ruptura del sistema total. El recital acabarà amb el Preludi Coral i Fuga del compositor belga César Franck, una obra cabdal del repertori pianístic. Des de Beethoven fins a Franck, passant per Berg, tots els compositors representen el romanticisme en la música, cada un d'ells des d'una perspectiva diferent.

 

Nascut a Barcelona l'any 1993, Bernat Català s'ha format com a pianista i compositor al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), la Guildhall School i la Royal Academy of Music de Londres finalitzant el Master of Arts amb les més altes qualificacions. Entre d'altres, els seus professors i mestres més destacats són María Jesús Crespo, Denis Lossev, Peter Bithell i Diana Ketler. Català és mereixedor de nombrosos premis obtinguts en concursos a nivell estatal. El més recent va ser el primer premi al concurs de "Joventuts Musicals de Catalunya" celebrat el passat Juny del 2018. A més a més, li va ser atorgat el Premi d'Honor de piano del Conservatori Municipal de Música de Barcelona quan tenia 17 anys. Diverses sales i Festivals de Prestigi han acollit a Bernat Català com el "Palau de la Música Catalana" a Barcelona i la "Fundación Juan March" a Madrid o el Festival de Torroella de Montgrí. També ha ofert concerts com a solista a països europeus com França, Anglaterra, Països Baixos, Itàlia, Rússia i Suïssa. És membre del "Caravaggio Piano Quartet" amb el qual actua regularment a Espanya i Itàlia. Recentment el "Caravaggio Piano Quartet" va guanyar el primer premi del concurs de música de cambra del Festival delle Nazioni a Itàlia. Bernat Català desenvolupa també una gran vocació per a la composició ja que va estudiar composició amb Xavier Boliart i Alessandro Timossi. Té diverses obres per a piano sol, una cantata per a cor infantil (estrenada el 2015) i peces per a formacions de música de cambra. Actualment, viu a Ginebra (Suïssa) on estudia un postgrau de piano a la classe de Sylviane Deferne a la Haute École de Musique de Genève.

 

Programa:

Pare Antoni Soler (1729 – 1783)

 Sonata nº18

Sonata nº90

Wolfgang Amadeus Mozart  (1756-1791)

Sonata KV 570 núm.17

Allegro

Adagio

Allegretto

Victor Cordero –(1971 - )

 Spiegeltoccata

César Franck (1822-1890)

Preludi, Coral i Fuga

 

 

L’entrevista amb Bernat Català

 

 - Com vas trobar el teu instrument?

Vaig començar cantant a un cor infantil quan tenia 3 anys perquè m’agradava molt cantar. Recordo que durant els assajos hi havia una pianista que ens acompanyava i el piano em cridava molt l’atenció perquè era molt harmònic i sonava molt bé. Vaig començar a rebre classes de piano un any després amb la pianista del cor i allà va començar tota la meva trajectòria musical.


- Què sents quan estàs immers/a en un recital?

Hi ha moltes sensacions i emocions quan es fa un recital en públic. La primera cosa que es sent, amb major o menor mesura, són els nervis abans de començar el recital a causa de l’alta responsabilitat que suposa tocar sol davant d’un públic. Non obstant, quan toques la primera nota o el primer acord, et concentres amb la música i totes les altres coses desapareixen. Durant un recital sempre hi ha moments de màgia, moments en que et soprens a tu mateix, coses inesperades o no planificades, etc… En el meu cas, jo sento com si el temps no existís i estigués connectat al 100% amb el “present”.

 

- Quina importància creus que ténen els concursos en la carrera d’un/a jove intèrpret?

Els concursos són molt importants per poder iniciar una carrera però també són una bona manera de conèixer gent, escoltar les diferents maneres de tocar i guanyar experència sobre l’escenari.

 

- Què significa, per a tu, el moviment de les Joventuts Musicals?

Les joventuts musicals són un dels pilars del món de la música pels joves artistes del nostre país. Gràcies als diferents concursos i a la Xarxa de Músiques, entre d’altres coses, les Joventuts Musicals desenvolupen una gran tasca en la promoció i difusió de joves músics emergents.

 

- Quines obres interpretaràs en els teus concerts a la Xarxa?

Presento un programa molt variat, amb dues obres de compositors espanyols: Pare Antoni Soler i Victor Cordero. El primer va viure durant el S.XVIII i el segon és un compositor contemporani (nascut el 1971 a Molins de Rei). La peça de Victor Cordero es titula Spiegeltoccata i va ser composada el 2018 pel Concurs de Piano de Ginebra com a peça obligada per a tots els participants. També hi ha una sonata de W. A. Mozart i el preludi Coral i Fuga de César Frank com a plat principal del recital. He escollit aquestes obres perquè pertanyen a 4 periodes musicals diferents i permeten veure l’evolució i el canvi en la estètica i el llenguatge de la música per a piano.

 

- Quins són els teus propers reptes professionals?

Tot i que tocar sol m’agrada molt, també tinc un quartet amb el qual tenim un projecte molt interessant i bastants concerts interessants per aquesta temporada i la vinent. Com a repte professional m’agradaria poder elaborar un programa de música espanyola de totes les èpoques i estils (sobretot amb compositors i obres desconegudes) i poder grabar un CD per donar a conèixer aquest tipus de repertori. 

 

Qüestionari breu


Un instrument: Violoncel

Un/a director/a d’orquestra: Claudio Abbado

Un/a solista: Fazil Say

Un grup de cambra: Nash Ensemble

Un/a compositor/a: Pregunta difícil… Bach?

Una obra musical: Sonata en si menor de F. Liszt

Una sala de concerts: Philarmonie de Berlin

Un llibre: Cien años de soledad - G. García Márquez

Una ciutat: Barcelona

Un refrany: Tal dia farà un any!


 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya